Viasat Nature Polsat
Lev jihoafrický
  • Výskyt: Obývá travnaté oblasti, savany a polopouště Jižní Afriky.
  • Vzhled: Dorůstá až 3 metrů délky (bez dlouhého ocasu) a a samci mohou dosáhnout hmotnosti až 250 kg
  • Potrava: Živí se zvířaty střední velikosti, např. antilopami nebo zebrami
  • Zajímavosti: Lev jihoafrický není samostatným druhem. Jedná se o barevnou odchylku způsobenou jedinou genetickou mutací, která se musí vyskytovat u obou rodičů. Bílí lvi se ve volné přírodě téměř nevyskytují, protože jsou cennou kořistí pro pytláky.
Medvěd brýlatý
  • Výskyt: horské oblasti Venezuely, Kolumbie, Ekvádoru, Peru a Bolívie.
  • Popis: Medvěd brýlatý byl pojmenován podle charakteristické světle hnědé „masky“, barevně odlišné od zbytku tmavohnědého těla. Samci dosahují hmotnosti až 130 kg, samice však dosahují menší velikosti a nedosahují hmotnosti více než 65 kg.
  • Potrava: Strava bohatá na listí, plody a kořeny, ale někdy loví i větší živočichy.
  • Zajímavosti: Ohrožený druh. Nejvíce býložravý ze všech medvědů.
Ksukol ocasatý
  • Výskyt: Endemický, omezený pouze na Madagaskar.
  • Popis: Dorůstá délky až 1 m (včetně zhruba 50cm ocasu) a dosahuje hmotnosti až 3 kg. Je charakteristický dlouhým, tenkým prostředníčkem s hákovitě zahnutým drápkem, jímž vytahuje hmyz a larvy ze štěrbin v kůře.
  • Potrava: Nejčastěji hmyz, plody, kokosové ořechy, bambus a rákosí.
  • Zajímavosti: Ohrožený druh. Domorodci věří, že na koho ukáže svým dlouhým prstem, brzy nečekaně zemře.
Mravenečník veliký
  • Výskyt: Savany, mokřady a pralesy Střední a Jižní Ameriky.
  • Popis: Tělo mravenečníka může být až 2 m dlouhé a vážit 18-25 kg. Má charakteristický protáhlý čenich uzpůsobený k vybírání mravenců z mravenišť. Jazyk může dosahovat přes 60 cm a je pokrytý lepivými slinami, což mu pomáhá účinněji lapat mravence a termity uvnitř hnízd.
  • Potrava: Nejčastěji mravenci, termiti a larvy.
  • Zajímavosti: Ohrožený druh. Nejdelší změřený jazyk mravenečníka dosáhl 75 cm.
Orangutan
  • Výskyt: Obývá výhradně deštné lesy Bornea a Sumatry.
  • Popis: Samice dorůstá až 130 cm a dosahuje hmotnosti okolo 45 kg. Oproti tomu samec může být až 180 cm vysoký a vážit přes 120 kg.
  • Potrava: Nejčastěji ovoce, listy, termiti, hmyz a ptačí vejce.
  • Zajímavosti: Ohrožený druh. Orangutani jsou nejméně agresivní lidoopi a vyznačují se přátelskou povahou.
Dráček létavý
  • Výskyt: Tropické pralesy a gumovníkové plantáže jihovýchodní Asie – Filipíny, Borneo, Sumatra, Thajsko, Vietnam a Indonésie.
  • Popis: Dorůstá délky 19-22 cm. Mezi žebry má blány kůže, které mu umožňují plachtit z větve na větev.
  • Potrava: Nejčastěji hmyz, především mravenci a termiti, a pavouci.
  • Zajímavosti: Dokáže plachtit vzduchem až 15 metrů.
Sklípkan bělohlavý
  • Výskyt: Nejrozšířenější je v Mexiku, ale vyskytuje se i Belize, Salvadoru a Guatemale.
  • Popis: S nataženýma nohama dosahuje délky až 16,5 cm. Tělo má pokryté dvěma druhy chloupků: kratšími a delšími, které mají obranný účel a na hlavohrudi a nohou mohou mít žlutavou barvu.
  • Potrava: Nejčastěji hmyz, plazi a hlodavci.
  • Zajímavosti: Pavouci, kteří se živí ptáky, bývají často mylně nazývány tarantulemi. Jejich chloupky jsou vysoce citlivý orgán, kterým dokáží zaznamenat i nejjemnější otřesy půdy způsobené pohybem hmyzu.
Vodnice posvátná
  • Výskyt: vody jezera Titicaca a jeho přítoky.
  • Popis: Jeden z největších druhů vodních žab na světě, který dorůstá délky až 14 cm. Má svraskalou pokožku, což zvětšuje její tělesný povrch a umožnuje vstřebávat z vody více kyslíku.
  • Potrava: Nejčastěji různonožci, hmyz, plži a ryby.
  • Zajímavosti: Tento druh poprvé zdokumentoval Jacques Cousteau v 70. letech. Největší exempláře dosahovaly délky okolo půl metru a hmotnosti jednoho kilogramu.
Křovinář aksamitový
  • Výskyt: Obývá bujné tropické pralesy Jižní Ameriky (na území Peru, Ekvádoru a Kolumbie) a Střední Ameriky (od Panamy po Mexiko). Stromový had, který tráví většinu života na nižších patrech větví.
  • Popis: Může dorůst délky až 220 cm. Nad očima má řady ostnitých šupin, které připomínají obočí. Zbarvení se může u jednotlivých exemplářů lišit.
  • Potrava: Nejčastěji žáby, ještěrky, drobní savci a ptáci.
  • Zajímavosti: